Frågor och svar

Scrolla ner på sidan för att ta del av några vanliga frågor och svar.

Vilka kommuner erbjuder En bra plats?
En bra plats finns i ett 30-tal kommuner och fler och fler väljer att starta upp ett samarbete. Du hittar listan över anslutna kommuner här. Är din kommun inte med? Kontakta då din kommuns service- eller kontaktcenter och be om kontaktuppgifter till anhörigstödet. Där kan du fråga vilken typ av stöd som erbjuds och även tipsa om En bra plats.
Jag är anhörig. Hur skapar jag mig en användare?
Det finns två sätt att få tillgång till En bra plats. Antingen via ett aktiveringskort som du får via din kommun eller via ditt personnummer: Klicka här för att skapa en användare
Personen jag är anhörig till bor i en kommun som har En bra plats, men min egen kommun är inte ansluten. Kan jag ändå få en användare?
Ja, självklart! Kontakta din närståendes kommun via deras anhörigstöd och be dem hjälpa dig med ett aktiveringskort.
Kostar det någonting för mig att använda En bra plats?
Du gör något fantastiskt som hjälper en annan människa – det ska du inte behöva betala pengar för. En bra plats är en helt kostnadsfri service för anhöriga och den har utvecklats som ett verktyg som kommuner kan satsa på i sitt arbete med en personlig nära vård och ett utvecklat anhörigstöd.
Vad kan jag ta del av för innehåll på EBP?
Via vårt kunskapscenter får du möjlighet att utveckla ditt förstående för situationen som din närstående kämpar med och du får information om lokala nätverksträffar i din kommun. Oavsett vilken din relation är till personen så har du rätt till ett riktat stöd utifrån specifik diagnos. Innehållet är skapat för att hjälpa dig bli en så bra stöttepelare till din närstående som möjligt.
Kan jag komma i kontakt med andra anhöriga?
Absolut, det tycker vi är en av de bästa funktionerna. Att vara anhörig är ofta förenligt med en känsla av ensamhet i vissa stunder och då kan det betyda oerhört mycket att få dela sina tankar och sin oro med någon som verkligen förstår. På EBP finns en matchningsfunktion som innebär att du kan söka efter användare i liknande anhörigsituation och du kan dessutom sortera efter ålder, relation och kön om du vill det. Är du till exempel en mamma i 40-årsåldern med ett barn som mår psykiskt dåligt kan du söka efter precis den målgruppen att dela dina upplevelser med.
Kan jag vara anonym och ändå ha kontakt med andra anhöriga?
Din integritet är viktig och det är bara du själv som bestämmer hur personlig och öppen du vill vara i nätverkan med andra på EBP. Så ja - du kan vara helt anonym! Enbart ålder och kön är synligt för de anhöriga du väljer att byta erfarenheter med.
Jag är inte anhörig utan medarbetare. Kan jag ändå skapa mig ett konto på En bra plats?
Du som möter anhöriga i din yrkesroll fyller en viktig funktion när det handlar om att tipsa om En bra plats! För att du ska känna till stödet och hur det fungerar är det förstås viktigt att du kan ta del av det på egen hand. Samtidigt får du en fantastisk möjlighet till vidareutveckling genom att hålla dig uppdaterad kring forskning, nyheter, viktig litteratur och all annan spetskompetens som finns samlad på sidan. Om du är medarbetare i en kommun som är ansluten, skapar du ett medarbetarkonto med din arbetsmail. Klicka här för att skapa en användare
Är EBP en app?
Nej. En bra plats är en webbsida. Du når den via din dator, läsplatta eller telefon och behöver inte ladda ner någon speciell programvara eller drivrutin. En bra plats är mobilanpassad och genom att skapa ett bokmärke på telefonen kan du nyttja stödet lika enkelt som om det faktiskt vore en app.
Vad gör jag om jag glömt mitt lösenord?
Ingen fara, det löser sig. Klicka här och skriv in din mailadress, så får du ett mail med instruktioner och kan snart logga in igen.
Kan jag ta bort min användare?
Det kan du göra när som helst under fliken inställningar inne på En bra plats. I samband med att ditt konto tas bort så raderas även dina personuppgifter. Skulle du ångra dig efteråt så skapar du bara en ny användare via www.enbraplats.se.
Är EBP kopplat till forskning?
Vår avsikt är att vara en plattform för snabbare spridning av forskning som kan komma till nytta för anhöriga och vi samverkar gärna i detta syfte. I dagsläget är En bra plats/NADIO deltagare i samverkansinitiativet EDAP – tidig diagnostik vid Lunds Universitet: https://www.edap.lu.se
Finns det reklam på EBP?
Nej. Tjänsten finansieras av anslutna kommuner som erbjuder stödet som en kostnadsfri service till sina kommuninvånare.
Är En bra plats förenlig med GDPR?
Ja. En bra plats följer kraven utifrån dataskyddsförordningen (GDPR) och driftas enbart av underleverantörer inom EU.
Vem står bakom En bra plats?
Vi som står bakom arbetet med En bra plats heter NADIO Scandinavia AB. Bakgrunden till tjänsten är en personlig upplevelse av att känna sig ensam som anhörig och ett behov av att vilja dela sina tankar och känslor med andra i liknande situation.