Förändringspodden




Marianne Olsson
06 Dec #12 Förändringspodden

Marianne Olsson är idag stadsdelsdirektör i Angered, en av 10 sådana i Göteborgs stad. Marianne har en lång erfarenhet både som ledare och som expert på verksamhetsutveckling. Förutom ledande jobb i kommuner, landsting och på SKL så har Marianne framgångsrikt drivit en egen konsultfirma, varit president i European Health Management Association (EHMA) och haft många styrelseuppdrag. Under sin tid på SKL ansvarade Marianne bl a för framgångsrika förbättringsprojekt såsom Bättre vård i livets slutskede och En bättre demensvård.

Följ henne på twitter: https://twitter.com/sdd_angered
Se video med Marianne Olsson om Systematiskt förändringsarbete: klicka här




Marie Morell
18 Nov #11 Förändringspodden

Marie Morell är en politiker (m) med brinnande engagemang för utveckling av Hälso- och sjukvården. Engagemanget blir tydligt när man läser Maries CV som innefattar bland annat åtta år som ordförande i landstingsstyrelsen i Östergötland, ledamot av Rikssjukvårdsnämnden, ledamot av Sjukvårdsdelegationen (SKL), ledamot av CeHis styrelse och ledamot av Inera AB:s styrelse.

Marie är idag oppositionsråd i Region Östergötland och debatterar för att använda digitaliseringens möjligheter för att kunna sätta bättre diagnoser och ge bättre behandlingar för patienten. Här kan du läsa debattartikeln ”Släpp in dr Watson”

Gästfrågan till Marie Morell kommer från Mona Jonsson, verkställande sekreterare för http://www.halsansnyaverktyg.se/

Innovationscentret i Värmland som vi nämner är Experio Lab http://experiolab.se, ett nationellt center för patientnära tjänsteinnovation som är en del av Landstinget i Värmland.




Maria Gill
28 Okt #10 Förändringspodden

Maria Gill är sjuksköterska och en riktig pionjär när det gäller att använda digitaliseringens möjligheter för att utveckla verksamheten för medborgare och medarbetare. Tillsammans med kollegan Mats Rundkvist fick Maria, år 2015, utmärkelsen Guldlänken för sitt arbete med välfärdsteknologi i Västerås stad. Hon är en av initiativtagarna till konferensen Mötesplats för välfärdsteknologi och e-hälsa.

Konferensen syftar främst till att kommuner kan utbyta erfarenheter och lära av varandra men också ge inspiration och idéer till förändrade arbetssätt samt visa goda exempel på implementering inom kommunal verksamhet. Maria har även haft uppdrag på Myndigheten för delaktighet i ett regeringsuppdrag om digitala tjänster.

Nu arbetar Maria med SKL:s program ”Leda för Smartare välfärd” där hon är projektledare för spåret Hälsa och omsorg i en digital värld.

Leda kan du följa via deras öppna Facebook-grupp.




Hans Winberg
27 Okt #9 Förändringspodden

Hans Winberg är Generalsekreterare för stiftelsen Leading Health Care – leadinghealthcare.se som är en akademisk tankesmedja för fördjupad dialog om framtidens hälsa, vård och omsorg. Hans är en frekvent anlitad moderator och debattör som brinner för värdeskapande i hälso- och sjukvården och omsorgen. Här kan du läsa debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen om att vården måste öppna sig för digitalisering.

Leading Health Care har nyligen lanserat en podcast med 10 tankar om framtidens vård, hälsa och omsorg.




Förändringsarbete med välfärdsteknologi och e-hälsa
31 Mar Specialpodd #3

Specialpoddar om förändringsarbete inom välfärdsteknologi och e-hälsa. I del två träffar Förändringspoddens producent, Mattias Lager, intressanta människor i Hälsans nya verktygs monter på MVTe. I del 3 träffar vi:

Ulf Wretling, Diabetestools som gör appar och tjänster som hjälper personer med diabetes. Film om TriabetesClinic för barn som används på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. Se video om deras produkt.

Jesper Hassel, Mevia som stödjer patienter i att ta rätt medicinsk dos vid rätt tidpunkt. Detta görs genom en kombination av IT system och smarta läkemedelförpackningar som kan ge realtidsfeedback via sms, email eller automatiserade telefonsamtal till patient anhörig eller medicinsk ansvarig.

Patrik Helenius, MyIndicators som är en mobil tjänst som ger stöd patienten stöd i sin egenvård. Tjänsten samlar in och analyserar information i de indikatorer som patienten själv skräddarsyr.

Dag Forsén arbetar på SICS Swedish ICT bland annat med projektet Hälsans nya verktyg som arbetar aktivt med att föra fram goda exempel där digital teknik implementerats i vård och omsorg. Vill du läsa mer om Hälsans nya verktygs fallstudier som visar nyttoeffekter och lärdomar vid införande av digitala lösningar i olika verksamheter, klicka här.



Förändringsarbete med välfärdsteknologi och e-hälsa
30 Mar Specialpodd #2

Specialpoddar om förändringsarbete inom välfärdsteknologi och e-hälsa. I del två träffar Förändringspoddens producent, Mattias Lager, intressanta människor i Hälsans nya verktygs monter på MVTe. I del 2 träffar vi:

Michael Peolsson, SICS arbetar med digitala lösningar inom ehälsa och är bland annat involverad i ett nationellt KOL-projekt

Magdalena Gräff, Ewa Solutions, som arbetar på Internet of things-marknaden med en smartplugg samt utvecklat appar för iPhone och Android för att man enkelt ska kunna styra hemmet därifrån. Idén kom när Magdalena letade efter ett system som kunde hjälpa henne hålla koll på att hennes farmor, klarade sig själv hemma. Se Ewa Solutions film om produkten.

Daniel Eliasson en av grundarna till Gnosco som har utvecklat applikationen och webbapplikationen till ”Dermicus” där en en hudspecialist bedömer tumörerna på distans med hjälp av systemet. I systemet ingår en mobiltelefon, en applikation, ett specialanpassat dermatoskop samt en serverlösning. Syftet är att patienten ska kunna få en tidig diagnos genom en säkrare klinisk bedömning redan inom primärvården. Läs mer om Dermicus.



Förändringsarbete med välfärdsteknologi och e-hälsa
29 Mar Specialpodd #1

Specialpoddar om förändringsarbete med välfärdsteknologi och e-hälsa. Intervjuer från MVTe på Kistamässan. Mattias Lager, Förändringspoddens producent intervjuar i del 1; Maria Gill, Bodil Lidström och Niklas Sundler.

Maria Gill är en pionjärerna inom välfärdsteknologi och en av initiativtagarna till MVTe www.mvte.se 2015 tilldelades Maria, tillsammans med kollegan Mats Rundkvist, utmärkelsen Guldlänken för sitt arbete med välfärdsteknologi i Västerås stad. Maria, som är sjuksköterska, arbetar idag på Myndigheten för delaktighet, MFD, som utredare i ett regeringsuppdrag om digitala tjänster. Här kan du läsa rapporten ”Digitala tjänster inom socialtjänst och hemsjukvård”.

Bodil Lidström är Farmacie doctor, leg apotekare och arbetar vid Enheten kunskaps och beslutsstöd / EES på eHälsomyndigheten som samordnar regeringens satsningar på e-hälsa samt följer övergripande utvecklingen på e-hälsoområdet. Myndigheten ansvarar för register och it-funktioner som öppenvårdsapotek och vårdgivare behöver ha tillgång till för en patientsäker och kostnadseffektiv läkemedelshantering. Bodil, prisades 2015 av Sveriges Farmaceuter för sitt arbete med att utveckla stöd och metoder för att optimera läkemedelsanvändning.

Här kan du lyssna till Bodil och kollegan Maria Wanerud då de pratar om utvecklingen som förbättrar informationsflödet vid eHälsomyndighetens frukostsseminarium om ökad patientsäkerhet när vård och apotek har samma information.

Niklas Sundler är ansvarig för Telia Healthcare och har en bakgrund bland annat som IT-direktör för Region Skåne. Niklas var moderator för Telias seminarium i Almedalen 2015 som lyfte frågor som; hur kan vi nyttja digitala välfärdstjänster för att höja livskvaliteten hos äldre och sjuka samtidigt som vi motverkar pressen uppåt på kostnaderna för vård och omsorg? På vilka områden finns störst möjligheter? Vilka omställningar krävs av organisationen och personalen inom vård och omsorg för att få ut de fulla samhällsekonomiska vinsterna av den digitala hälsovården?



Anne Carlsson
17 Dec #8 Förändringspodden

Anne Carlsson firar tio år som förbundsordförande i Reumatikerförbundet i år. Dagens Medicin anser att hon är patienternas främsta makthavare enligt motiveringen ”Trots att hon egentligen bara företräder en patientgrupp har hon blivit en inofficiell patientombudsman. Syns och hörs överallt och pratar så att folk förstår.

Följ henne på Twitter: @annecarlsson2
Klipp från Almedalen: Framtidens e-hälsa




Britt-Marie Börjesson, Omsorgsdirektör Helsingborg
03 Dec #7 Förändringspodden

Britt-Marie Börjesson arbetar som omsorgsdirektör i Helsingborgs stad, sedan drygt 3 år tillbaka. Britt-Marie har en lång erfarenhet som ledare i offentlig sektor, både i olika förvaltningschefstjänster och som kommunchef i ett par kommuner. Hon brinner för utvecklingsfrågor generellt sett och är övertygad om att offentlig sektor kan vara både kvalitativ, snabbfotad och utvecklingsinriktad.

Att arbeta med omvärldsfrågor och trendspana är inte bara viktigt utan också en väldigt spännande arbetsuppgift som innebär att ledarskapet ständigt behöver förändras och gå i takt med sin samtid. Att lösa morgondagens problem med gårdagens lösningar är inte möjligt och en högaktuell förändring är att leda en stor organisation mitt uppe i en värld fylld av digital utveckling och Internet.

– Det ger oss oanade möjligheter till nya och innovativa arbetsformer, säger Britt-Marie.

Instagram: brittmarieborjesson
twitter: @borjesson62
Vård- och omsorgsförvaltningens blogg: https://voffra.wordpress.com




Katrin Bartfai Jansson, Nära Cancer
19 Nov #6 Förändringspodden

Katrin Bartfai Jansson är initiativtagare till Nära Cancer, webbstödet för unga som står nära någon som har cancer. Tillsammans med Johanna Joneklav har Katrin byggt upp sajten www.näracancer.se och verkar för att synliggöra barn som anhöriga i cancervården. Nära Cancer når ungdomar i hela landet och har bland annat tilldelats It i vården-juryns pris 2014. Här berättar Katrin om Nära Cancer, unga anhöriga och hur hon som läkare tänker kring sjukvårdens ansvar för barnen som står nära.

Se klipp från Nyhetsmorgon




Sara Riggare
5 Nov #5 Förändringspodden

Sara Riggare sadlade om efter 14 år i miljöbranschen för att hon ville kombinera sina ingenjörskunskaper med sina patienterfarenheter och försöka förbättra för sig själv och andra med kroniska sjukdomar. När hon var 13 år märkte hon att hennes kropp inte alltid gjorde det hon bad den och det skulle dröja ca 18 år innan hon fick veta att det var Parkinsons sjukdom hon hade. Numera, över 30 år efter de första tecknen, är Sara doktorand i hälsoinformatik på Karolinska Institutet och hennes forskning handlar om hur patienter kan stöttas i att hantera sina sjukdomar på ett mer aktivt sätt och därmed må bättre.

Läs Saras blogg på www.riggare.se




Sällsynta diagnoser
22 Okt #4 Förändringspodden

”Att leva med en sällsynt diagnos innebär ofta komplicerade vård- och stödbehov, under hela livet. I denna podcast träffar ni Elisabeth Wallenius, Robert Hejdenberg och Veronica Wingstedt de Flon som i sina uppdrag, och gemensamt, verkar för att personer som har en sällsynt diagnos och deras familjer ska få bättre levnadsvillkor.

Elisabeth Wallenius är ordförande Riksförbundet Sällsynta Diagnoser (http://www.sallsyntadiagnoser.se/) som är ett förbund för personer med sällsynta funktionsnedsättningar. De närmare 13 000 medlemmarna är fördelade på ca 60 diagnosföreningar.

Robert Hejdenberg, är VD för Ågrenska (http://www.agrenska.se/)som är ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta diagnoser och en unik mötesplats för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar, deras familjer och professionella som de möter.

Veronica Wingstedt de Flon är verksamhetschef för Nationella funktionen sällsynta diagnoser, NFSD, (http://www.nfsd.se/)jobbar på uppdrag av Socialstyrelsen och ansvarar för att samordna, koordinera och sprida information inom området sällsynta diagnoser.”

Film om sällsynta diagnoser




Marléne Lund Kopparklint
8 Okt #3 Förändringspodden

Marléne Lund Kopparklint är kommunalråd (M), ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Karlstad Kommun samt ordförande för Hjälpmedelsnämnden vid Landstinget i Värmland. I sitt yrkesliv har Marléne under flera år arbetat inom socialtjänsten med utveckling av trygghetsfrågor. Hennes engagemang grundar sig i att förebygga att barn hamnar mellan stolarna när samhällets skyddsnät brister. Marléne har lyckats nå framgångar på grund av sin egen drivkraft och trots sin trassliga väg i livet. Detta är något som Marléne både föreläser om samt skrivit två böcker om ”Det som inte syns” (2012) och ”Maskrosflickan”(2014).



Maskrosbarn
24 Sep #2 Förändringspodden

Therese Jarland (f.d Eriksson) är utvecklingschef på Maskrosbarn och är en av grundarna till organisationen. Maskrosbarn har funnits sedan 2005 och är en barnrättsorganisation som arbetar med ungdomar som har föräldrar som har ett missbruk eller psykisk ohälsa. Maskrosbarn är en riksorganisation och vänder sig till ungdomar 13-18 år i hela landet. Sedan 2012 har Maskrosbarn samarbetat med socialkontor runt om i Sverige, där de erbjuder stödinsatser direkt till ungdomar och ett långsiktigt strategiskt förändringsarbete ur barnens perspektiv. Det kan vara allt ifrån att ”pimpa” samtalsrum på socialtjänsten till att sätta upp webbaserade brukarundersökningar och inspirerande workshops om barns delaktighet för personal inom IFO.

Twitter: MaskrosBarnOrg
Facebook: organisationenmaskrosbarn
Instagram:maskrosbarnorg




Marianne Olsson
10 Sep #1 Förändringspodden

Marianne Olsson är idag stadsdelsdirektör i Angered, en av 10 sådana i Göteborgs stad. Marianne har en lång erfarenhet både som ledare och som expert på verksamhetsutveckling. Förutom ledande jobb i kommuner, landsting och på SKL så har Marianne framgångsrikt drivit en egen konsultfirma, varit president i European Health Management Association (EHMA) och haft många styrelseuppdrag. Under sin tid på SKL ansvarade Marianne bl a för framgångsrika förbättringsprojekt såsom Bättre vård i livets slutskede och En bättre demensvård.

Följ henne på twitter: https://twitter.com/sdd_angered
Se video med Marianne Olsson om Systematiskt förändringsarbete: klicka här


© 2022 Nadio