Har någon du bryr dig om en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF?

NPF är ett samlingsnamn för många olika tillstånd eller diagnoser och du som närstående kan behöva lära dig om alltifrån ADHD till Tourettes syndrom och autism. Inte sällan består utmaningen i överlappningar mellan flera diagnoser och personen du vill stötta har sin egen individuella förutsättning att tackla nedsättningarna. Det kan vara riktigt svårt att på förhand veta hur den drabbade ska reagera på en ny situation eller hur han eller hon tar till sig och förstår information.

Som nära anhörig är du förmodligen ofta på helspänn eller i ett läge där du är konstant förberedd på att behöva hjälpa till eller förklara för omgivningen, samtidigt som du vill hjälpa personen du älskar och bryr dig om. Ju mer påläst du är och ju mer du förstår om just den NPF du möter desto starkare stöd kan du ge.

Vi vill ge dig ett stabilt och uppdaterat anhörigstöd, så att du blir mindre ensam och får möjlighet att ge din närstående precis den hjälp som han eller hon förtjänar.

En bra plats ger dig en praktisk verktygslåda som du kan använda för att stötta någon med NPF på bästa sätt. Här finns bland annat nationella nyheter, enkla webbutbildningar, tips på litteratur, intressanta poddar och information om föreningar och nätverk - mängder med tips och råd som kan ge dig värdefull inspiration och kunskap i din viktiga roll.

Tack vare vår sorteringsfunktion kan du göra En bra plats till just Din plats, med stöd som passar för neuropsykatriska funktionsnedsättningar. Det gör uppdraget som närstående lite lättare och du behöver inte slösa energi på att söka hjälp på egen hand.

Ta hand om dig själv och ta emot hjälp. Vi vill att du ska må så bra som möjligt och ett utvecklat anhörigstöd är en av sakerna vi värnar om att alla kommuninvånare ska få.
Så blir det Din plats!

Sortera
I inställningarna kan du välja vilket eller vilka ämnen som intresserar dig och som skulle kunna vara till hjälp och nytta för dig i rollen som anhörig. En bra plats kommer sortera ut material som blir specialanpassat efter dina val och på så vis kan du fokusera på det som är viktigt utan omvägar.

Spara dina favoriter
Har du läst en riktigt bra artikel eller sett en nätverksträff du inte vill missa? Klicka på hjärt-symbolen så hamnar informationen under dina Favoriter och du kan enkelt hitta tillbaka till den nästa gång du går in på En bra plats.


Nätverka med andra
Att mejla, prata med eller träffa andra anhöriga i samma situation som du kan ge en riktig boost. Vårdpersonal kan hjälpa till med mycket, men en medmänniska som upplever det du upplever och tacklar samma utmaningar kan bidra med ovärderlig input.


Lokal koll
Vad händer i din kommun? Vi ser till att du inte missar någon viktig informationsträff eller annat matnyttigt som sker på lokal nivå och lägger kontinuerligt ut våra nyheter på En bra plats. Känn dig varmt välkommen att ta del av det som kommunen har att erbjuda!